Yaş ilerledikçe pankreas kisti riski de artıyor! Bu belirtilere dikkat: Tedaviyi belirleyen 3 soru var

Pankreas Kisti ve Riskleri

Pankreas, hem sindirim hem de endokrin sistemlerde önemli bir role sahiptir. Salgı bezinin içinde ya da dış yüzeyinde sıvı dolu kistler oluşabilir. Bu kistler bazen kötü huylu olabilir ve belirli yaş ve cinsiyet gruplarında daha sık görülür. Pankreas kisti tanısı genellikle MR gibi görüntüleme yöntemleri ile konulur.

Kist Belirtileri ve Tanısı

Pankreas kistleri genellikle belirti vermez, ancak büyüdüklerinde karın şişkinliği, ağrı, bulantı, sarılık gibi belirtilere sebep olabilir. Tanıda kan testleri ve görüntüleme yöntemleri kullanılır.

İyi Huylu ve Kötü Huylu Kistler

Pankreas kistleri iyi huylu, kötü huylu olma potansiyeli taşıyan ve kötü huylu olan kistler olmak üzere üç gruba ayrılır. Tedavi seçenekleri belirli bir takip planıyla belirlenir. Kötü huylu kistlerin erken teşhisi ve tedavisi önemlidir.

Kistlerde Kanser Riski

Kistlerin ameliyatla çıkarılmasında, kistlerin ileride kansere dönüşme olasılığı göz önünde bulundurulur. Ameliyat sonrası hastaların belirli aralıklarla takip edilmesi gereklidir.

Related Posts

Sivas’ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.

Yüzüyle mutlu olmak onların da hakkı

Halk arasında ‘yüz anomalisi’ diye bilinen Treacher Collins Sendromu, doğuştan gelen nadir bir hastalık. Türkiye’de yaklaşık 800 bin kişide bu sendromun olduğu tahmin ediliyor. Yüzümle Mutluyum Derneği öncülük etti, yüz anomalisi olan çocuklar futbolcularla maç seremonisine çıktı.

Menenjitte erken tanı hayat kurtarıyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gizem Kulakoğlu, özellikle çocukluk çağında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen menenjit hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Tevfik Özlü açıkladı: Covid aşısızlarda pıhtı riski, 3 kat daha fazla!

Prof. Dr. Tevfik Özlü açıkladı: Covid aşısızlarda pıhtı riski, 3 kat daha fazla!

Hatalı saklama şeklinden kaçının: İlaçları buzdolabında depolamayın !

Atatürk Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi ile Cansağlığı Vakfı tarafından Erzurum İbrahim Hakkı Fen Lisesi’nde akılcı ilaç kullanımı hakkında etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konuşan Eczacılık Fakültesi Araştırma Görevlisi Aylin Aydın, “İlaçlar evde kullanılmadığı sürece depo ediliyor, istifleniyor. Özellikle buzdolabının kapağında. Bu çok yanlış bir hareket” açıklamasında bulundu.

Anne babalar çocuklarının oyuncak sepetine bakın! Bakanlık açıkladı, kanserojen madde içeriyor…

Bakanlığı ilan ettiği listeye göre Serra Plastik’in kırmızı oyuncak arabasında kimyasal madde tespit edildi.