Uzmanından keneye karşı ‘dışarıda uyumayın’ uyarısı

Erciyes Üniversitesi Prof. Dr. Orhan Yıldız’dan Kene Uyarısı

ERÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, havaların ısınmasıyla artan kene vakaları hakkında önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yıldız, kene ısırıklarına karşı alınması gereken tedbirler hakkında vatandaşları bilgilendirdi.

Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Bu mevsimde dışarıda uyumamak, geceyi dışarıda geçirmemek gerekiyor. Kenenin size ulaşması, ayaktayken hareket halindeyseniz pek mümkün değilken; yatarsanız, oturursanız, piknik yaparsanız, uyursanız, size ulaşma ihtimali yüksek diye konuştu.” dedi.

Özellikle avcılık, yaban gezileri ve trekking gibi faaliyetler sırasında dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yıldız, kene ısırıklarından korunmanın yollarını da paylaştı. Pantolonları çorabın içine yerleştirmenin etkili bir yöntem olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldız, kene ısırıklarının önlenmesi için belli ilaçların kullanılabileceğini de söyledi.

Kene ısırması sonrası geç kalınan tedavilerin hayati risk taşıdığını belirten Prof. Dr. Yıldız, şikayetlerin ortaya çıkması durumunda derhal sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) belirtilerine karşı da vatandaşları uyardı.

Prof. Dr. Yıldız, vatandaşların kene ısırması sonrasında kendilerini hiçbir şeyleri olmadığına inandırmamaları gerektiğini ve belirtiler ortaya çıktığında hemen sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini belirtti. KKKA hastalarında 2. haftadan sonra kanamaların başladığını ve tedavinin önemine vurgu yaptı.

Sağlık uzmanları tarafından yapılan uyarılara dikkat ederek, kene ısırıklarından korunmak ve hastalıkların önüne geçmek mümkündür. Vatandaşların bu konuda duyarlı olması hayati önem taşımaktadır. (DHA)

Related Posts

Doğru bakım yapılmayan dolgulu dişler tekrar çürüyor

Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Hale Akduman, kötü ağız hijyeni, düzenli diş kontrollerinin aksatılması ve şekerli ya da asitli gıdaların aşırı tüketimi gibi faktörlerin dolgu yapılan dişlerin zamanla tekrar çürümesine sebep olduğunu belirtti.

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Gençlik masalları ve gerçekler: Hangisi sizi yaşlandırıyor?

Uzun yaşamın sırrı genlerde mi saklı, alışkanlıklarda mı? Kolajen, detoks, antioksidanlar Bilim ne diyor, pazarlama ne satıyor? Geroprotektif moleküllerden genetik testlere, anti-aging kürlerinden biyolojik yaş hesaplarına kadar tüm gençlik vaatlerini bilimsel süzgeçten geçirdik.

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.

Kendinizi yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? İşte nedeni

Modern yaşamın temposunun, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetleri yaygınlaştırdığını belirten Prof. Dr. Murat Baş, bu belirtilerin altında magnezyum eksikliğinin yatabileceğini anlattı.

Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocuklar için tek ilaç; Lucrin Depot sorunu TBMM gündeminde

Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocuklar için tek ilaç; Lucrin Depot sorunu TBMM gündeminde