Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocuklar için tek ilaç; Lucrin Depot sorunu TBMM gündeminde

Çocuklarda Lucrin Depot İlacı Krizi TBMM Gündeminde

Çocuklarda erken ergenliği tedavi etmek için kullanılan Lucrin Depot ilacının eczanelerde bulunamaması, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tartışma konusu oldu. DEM Parti Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu‘na yazılı soru önergesi vererek konuyu gündeme taşıdı.

Pestisitlerin çocuk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dair bilimsel raporların arttığı bir dönemde, Lucrin Depot ilacının bulunamaması hem uzmanlar hem de halk arasında endişe yaratıyor. Yaşanan sorunun sadece tedarikle ilgili olmadığını belirten eczacılar ve çocuk sağlığı uzmanları, bu durumun yapısal bir kamu politikası sorunu olduğunu vurguluyorlar.

Karar’ın aktardığına göre, Lucrin Depot ilacının çocukların fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerinde ciddi tehdit oluşturduğunu belirten Gergerlioğlu, Sağlık Bakanlığı’na şu soruları yöneltti:

  • “Lucrin Depot ilacının ithalatı durduruldu mu?”
  • İlacın piyasada bulunamaması nedeniyle alınan önlemler nelerdir?
  • Bu ilacın muadili mevcut değil mi?
  • Döviz kuru ile sabit Euro kuru arasındaki fark, ilaç krizini derinleştiriyor mu, bu konuda güncelleme yapılacak mı?
  • Son beş yılda ilaç teminiyle ilgili bakanlığa kaç şikayet geldi?
  • Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocukların sağlığını korumak için neler yapılıyor?

Gergerlioğlu, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın konuyla ilgili tatmin edici açıklamalar yapmadığını belirterek, “Bilimsel bilgi ve kurumsal kapasite var, eksik olan sadece politik irade” dedi.

Greenpeace Raporu: Sofralardaki Zehir

Greenpeace Türkiye’nin “Pestisitler ve Çocuklar” raporuna göre, sebze ve meyvelerde yüksek oranda hormon bozucu, kanserojen ve sinir sistemine zarar veren pestisitler tespit ediliyor. Bu pestisitlerin %43’ü PFAS içeriyor ve çocukların gelişmekte olan bağışıklık ile sinir sistemlerine kalıcı zararlar verebiliyor.

Eczacı Odaları: Yapısal Bir Kriz

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, “Muadili yok. Firma Türkiye’ye satmıyor. Rapor alma şartları da zorlaştırılmış olabilir” diyerek yaşananların geçici değil, yapısal bir ilaç politikası krizi olduğunu belirtti. Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu, yaşananların “geçici bir tedarik sorunu değil, yapısal bir ilaç politikası çöküşü” olduğunu ifade etti.

Serbest piyasada Euro kuru 44 TL’yi aşarken, Sağlık Bakanlığı’nın hala 21,67 TL sabit Euro kuru kullandığı ilaç fiyatlandırmasının, ithal ilaçların ülkeye girişini zorlaştırdığı belirtiliyor.

Related Posts

Yaş ilerledikçe pankreas kisti riski de artıyor! Bu belirtilere dikkat: Tedaviyi belirleyen 3 soru var

Sindirim sisteminin kritik organlarından biri olan pankreasta ortaya çıkan kistler genellikle belirti vermiyor ve çoğu kez başka tetkikler sırasında rastlantısal olarak fark ediliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Emre Bozkurt, pankreas kistlerinde tedaviyi belirleyen 3 önemli soruyu açıkladı.

Sivas’ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.

Yüzüyle mutlu olmak onların da hakkı

Halk arasında ‘yüz anomalisi’ diye bilinen Treacher Collins Sendromu, doğuştan gelen nadir bir hastalık. Türkiye’de yaklaşık 800 bin kişide bu sendromun olduğu tahmin ediliyor. Yüzümle Mutluyum Derneği öncülük etti, yüz anomalisi olan çocuklar futbolcularla maç seremonisine çıktı.

Menenjitte erken tanı hayat kurtarıyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gizem Kulakoğlu, özellikle çocukluk çağında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen menenjit hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Tevfik Özlü açıkladı: Covid aşısızlarda pıhtı riski, 3 kat daha fazla!

Prof. Dr. Tevfik Özlü açıkladı: Covid aşısızlarda pıhtı riski, 3 kat daha fazla!

Hatalı saklama şeklinden kaçının: İlaçları buzdolabında depolamayın !

Atatürk Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi ile Cansağlığı Vakfı tarafından Erzurum İbrahim Hakkı Fen Lisesi’nde akılcı ilaç kullanımı hakkında etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konuşan Eczacılık Fakültesi Araştırma Görevlisi Aylin Aydın, “İlaçlar evde kullanılmadığı sürece depo ediliyor, istifleniyor. Özellikle buzdolabının kapağında. Bu çok yanlış bir hareket” açıklamasında bulundu.