Kuantum internet kapıda! Kuantum çağı başlıyor

Kuantum Dolanıklığı ile Güvenli Veri İletimi Yolunda Devrim!

Kuantum dolanıklığıyla veri iletimi sağlayan teknoloji, siber güvenlik alanında devrim yapabilir. Uzmanlara göre, bu gelişme hükümetlerden finans sektörüne kadar hassas verilerin korunmasında yeni bir dönemi başlatabilir.

Hollanda merkezli QuTech ekibi tarafından yürütülen proje sayesinde kuantum internetin ilk adımları atıldı ve üç şehir arasında güvenli bir ağ kuruldu.

Prof. Stephanie Wehner liderliğindeki ekip, klasik internete göre çok daha güvenli bir şekilde bilgi aktarmayı başardı. Wehner, “Bu sistem, verinin müdahaleye karşı korunduğunu garanti ediyor. Hackerlar kuantum verilerine dokunmaya çalıştığında, sistem bunu tespit edip bağlantıyı kesiyor.” şeklinde konuştu.

50 kilometrelik bir fiber optik ağ üzerinde gerçekleştirilen testler Nature dergisinde yayımlandı ve olumlu sonuçlar elde edildi.

Kuantum internet, geleneksel bitlerin yerine süperpozisyon ve dolanıklık gibi kuantum mekaniği prensiplerine dayanıyor. Bu da verinin farklı durumlarda olabileceği ve iki nokta arasında anlık bağlantı kurabileceği anlamına geliyor.

MIT’den fizikçi Prof. Seth Lloyd, “Kuantum internet, şifre kırmayı neredeyse imkansız hale getiriyor. Klasik şifreleme yöntemleri, mesela RSA, kuantum bilgisayarlar tarafından kolayca kırılabilir. Bu teknoloji, buna karşı bir kalkan görevi görebilir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Lloyd’a göre, kuantum internet özellikle ulusal güvenlik ve finansal işlemler gibi alanlarda önemli bir rol oynayacak.

Araştırmalar, kuantum internetin pratik uygulamalarının henüz erken aşamada olduğunu ortaya koydu. Ancak Delft’teki testler, kuantum tekrarlayıcılar sayesinde sinyallerin fiber optik kablolarda kaybolma sorununu aşmada önemli bir adım niteliğinde.

Çin’de kullanılan 2.000 kilometrelik Beijing-Şanghay kuantum ağı, teknolojinin büyük ölçekte uygulanabilirliğini gösteriyor.

Delft’teki ağ ise halka açık bir test olarak dikkat çekiyor. UNESCO’nun bilim danışmanı Dr. Mechtild Rössler, “Kuantum internet, dijital dünyada güvenin yeniden inşasına olanak tanıyor. Ancak etik ve erişim konuları da dikkate alınmalı” uyarısında bulundu.

Türk Hava Yolları ve İstanbul Teknik Üniversitesi gibi kurumlar, bu teknolojinin Türkiye’deki potansiyelini değerlendirmeye başladı. Siber güvenlik uzmanları ise “Türkiye’nin erken adım atması, ekonomik ve stratejik anlamda avantaj sağlayabilir” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Kuantum internetin hayata geçmesi uzun zaman alabilir, ancak Mart 2025’teki bu test, süper güvenli bir geleceğin ilk sinyallerini veriyor. Hackerlar için kabus olabilecek bu teknoloji, dijital dünyayı temelden değiştirebilir.

Related Posts

DJI Mini 5 sızdırıldı: LiDAR sensörlü kompakt drone geliyor

DJI’ın merakla beklenen yeni kompakt dronu Mini 5, beklenmedik bir şekilde Çin sokaklarında test edilirken görüntülendi ve drone dünyasında heyecan yarattı. DroneXL ve Jasper Ellens tarafından paylaşılan bu sızıntı, yeni modelin önemli teknolojik …

Anthropic, iki yıl içinde yapay zekanın kara kutusunu açmak istiyor

Yapay zeka teknolojileri her geçen gün daha güçlü hale gelirken, bu sistemlerin nasıl çalıştığı halen tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Anthropic CEO’su Dario Amodei, yayınladığı dikkat çekici bir makalede, bu bilinmezliğin tehlikelerine dikkat …

NASA, uzayda ilk kez tek başına dolaşan karadelik keşfetti

NASA, uzayda ilk kez tek başına dolaşan bir kara delik keşfettiğini duyurdu.

Android 16 HyperOS 3.0 alacak Xiaomi, Redmi ve POCO cihazlar

Xiaomi, Android 15’i yayınlamakta hızlı davrandı. Diğer markalardan milyonlarca Android kullanıcısı hala Android 15’i beklerken ve Xiaomi tarafından güncelleme listesi tamamlanmak üzere. Öte yandan Xiaomi, Android 16 beta sürümünü de seçili …

YouTube’dan 20. yıla özel güncelleme!

YouTube; ilk videonun yüklendiği 2005 yılından bu yana geçen 20 yılı, kullanıcılar için hazırladığı bir dizi yeni özellikle anıyor. Bu özellikler, ağırlıklı olarak YouTube TV ve YouTube Premium üyeleri için hazırlandı. YouTube, 20. yılına özel …

ICT Day 2025 İstanbul’da düzenlediği

Huawei, İstanbul’da düzenlediği Huawei ICT Day 2025 etkinliğinde; yapay zekâ, bulut, 5G ve IoT çözümleriyle endüstriyel dijital dönüşümün geleceğini ele aldı. Kurumların dijital çağa uyumuna ışık tutan etkinlik, üç ayrı sektörel zirveyle tamamlandı.