Herkesi korkutan hastalık yeniden hortladı! Acil durum ilan ettiler

Sierra Leone’de M Çiçeği Vakalarında Yüzde 63 Artış

Batı Afrika ülkelerinden Sierra Leone’de M çiçeği (mpox) virüsü vakalarında bir haftada yüzde 63 artış yaşandı.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Sierra Leone’nin geçen hafta Afrika kıtasındaki doğrulanmış M çiçeği vakalarının yarısından fazlasını bildirdiğini açıkladı.

Africa CDC yetkilisi Ngashi Ngongo, Sierra Leone’nin bir haftada 384 doğrulanmış M çiçeği vakası bildirdiğini ve bu rakamın kıtadaki toplam vakaların yüzde 50,7’sini oluşturduğunu belirterek, Sierra Leone’nin kıtadaki M çiçeği salgınını körüklediği uyarısında bulundu.

Ülkede ocakta M çiçeği salgınını halk sağlığı acil durumu ilan ettiğini hatırlatan Ngongo, “Sadece bir hafta içinde doğrulanmış vakalarda yüzde 63 artış yaşandı.” dedi.

Ngongo, Sierra Leone’de en büyük sorunlardan birinin yetersiz finansman olduğunu, temaslı takibi ve laboratuvar kapasitesinin artırılması gerektiğini söyledi.

Ülkede M çiçeği tedavi merkezlerinde yalnızca 60 yatak bulunduğuna işaret eden Ngongo, “Aktif vaka sayısı 800 civarında. Bu nedenle pek çok hasta evlerinde kalmak zorunda kalıyor.” diye konuştu.

Sierra Leone, 61 bin 300 doz M çiçeği aşısını geçen ay sağlık çalışanlarına, yüksek risk altındaki bireylere ve 12 yaşından büyük çocuklara uygulamaya başlamıştı. Ülkede, ocak ayında 2 kişide M çiçeği virüsünün belirlenmesinin ardından ülkede “acil durum” ilan edilmiş ve sınır kapılarında gözetim arttırılmıştı.

M ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR?

M çiçeği virüsü, fare, sincap gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşır. Vücutta döküntülere neden olur. Virüsün neden olduğu bu döküntülerine dokunmak, döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyayı kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaşı nedenleri arasında yer alıyor.

İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs, genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden olur.

Özel tedavi yöntemi bulunmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

Related Posts

Pes dedirten görüntüler Adana’dan: Atı aracına bağladı yola çıktı!

Adana’da bir otomobilin arkasına bağlanan at ile trafikte ilerleyen sürücü ve yanındaki kişi, sosyal medyada yayılan görüntüler üzerine gözaltına alındı. Sürücüye idari para cezası uygulandı.

Hindistan 3 havalimanını vurdu: Pakistan füzelerle karşılık verdi ‘İşte dakika dakika son gelişmeler…’

Hindistan Pakistan arasındaki gerilimin düşmesi için çağrılar sürerken, Hindistan ordusu Pakistan’ın 3 havalimanını füzelerle hedef aldı. Pakistan ordusu ise karşı saldırı başlattığını açıkladı. Ordu ayrıca Hindistan’ın Pencap eyaletinden 6 balistik füze fırlattığını ve bunlardan 5’inin eyaletin Amritsar kentine isabet ettiğini duyurdu. İşte dakika dakika son yaşananlar…

Emekliye askıda çay dönemi başladı

Vanlı yurttaşlar, ekonomik sorunlara ve işsizliğe isyan etti. Emeklilerin uğrak yeri kıraathanelerde “askıda çay” uygulamasının başlaması dikkat çekti.

Adana’da dehşete düşüren olay: Çöpten çocuk kafatası çıktı!

Adana’da apartman görevlisi, çöpleri dökerken konteynerde kağıda sarılı bir insan kafatası buldu. Bir çocuğa ait olduğu değerlendirilen kafatası Adli Tıp Kurumu’na gönderilirken, polis geniş çaplı inceleme başlattı.

‘Kavala suçsuz dedim diye vali olan eşimi gece aldılar’

Erdoğan’ın etrafında çete oluştuğunu söyleyen eski AKP milletvekili anlattı: Tayyip Bey’e ‘Darbeyi kendinize yaptınız’ dedim, ülkenin ilacı erken seçim…

Tamir etmek istediği kamyon hayatına mal oluyordu

Adana’da evinin önünde kamyonunu tamir ederken aracın düşen kupa kısmında sıkışan Mustafa K. (34), yaralandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir