Gökyüzüne kızılötesi kamera yerleştirip uzaylı arayacaklar

Yeni Geliştirilen Kamera Sistemi Uzayda Gezegen Dışı Varlıkları Arayacak

Harvard Üniversitesi’nden Laura Domine liderliğinde geliştirilen yeni kamera sistemi, Galileo Projesi, Whitin Gözlemevi, Scientific Coalition for UAP Studies ve Atlas Lens Co. gibi birçok kurumdan bilim insanlarıyla birlikte yürütülüyor. Bu heyecan verici proje, son olarak 2025 Mart ayında Ay ve Gezegen Bilimleri Konferansı’nda (LPSC) duyuruldu.

Kameranın adı ‘Dalek’, Doctor Who dizisindeki ikonik makine karakterine ithafen verildi. NASA’nın 2023’te yayınladığı önerilere dayanarak tasarlanan bu kamera, milisaniyelik ölçeklerde ayarlanabilen, çoklu sensörlerle donatılmış bir sistemdir. Görüntü, renk, hareket, ses ve diğer özellikleri eş zamanlı olarak algılayabilir.

Harvard Üniversitesi’nden Prof. Avi Loeb, Galileo Projesi lideri olarak sistemin detaylarını paylaştı. Harvard, Pennsylvania ve Nevada’da bulunan üç gözlemevi, kızılötesi, optik, radyo ve ses dalga bantlarında gökyüzünü sürekli tarayarak veri topluyor. Bu gözlemevlerinde bugüne kadar toplamda 1 milyon nesne gözlemlendi.

Bu büyük veri havuzu, yapay zeka destekli sistemlerle analiz ediliyor. YOLO (You Only Look Once) modeli nesne tespiti için kullanılırken, SORT (Simple Online and Realtime Tracking) algoritması hareket izleme işlemlerini yürütüyor. Sistem, uçak, kuş, uydu gibi bilinen nesneleri tanıyabilmekte ve anomali gösterenleri ayırt edebilmektedir.

İlk beş ayda yarım milyondan fazla nesne incelendi ve bunlardan yaklaşık 80 bini sıra dışı hareketler sergiledi. 144 nesne hala açıklanamıyor ve hakkında yeterli veri olmaması sebebiyle kesin bir yorum yapılamıyor.

Prof. Loeb, çok noktalı algılama metodlarını kullanarak nesnelerin hız ve ivmelerini daha doğru bir şekilde ölçmeyi hedeflediğini belirtti. Böylece normal nesnelerden farklı davranışlar sergileyen potansiyel teknolojik varlıkları daha kolay belirleyebilecekler.

Galileo Projesi’nin amacı, insan yapımı olmayan ve teknolojik izler taşıyan nesneleri bulmak. Profesör Loeb, “Eğer sadece bir tanesi bile insan yapımının ötesinde bir yetenek sergilerse, bu bilim tarihinin en büyük keşfi olabilir” dedi.

Related Posts

Avrupa’da elektrik krizine neden olan “atmosferik titreşim” nedir?

Avrupa’da milyonlarca insanı elektriksiz bırakan büyük elektrik kesintisiyle ilgili gelen ilk raporlarda, elektrik hatlarını etkileyen hava değişikliklerine bağlı nadir bir olay olarak tanımlanan “atmosferik titreşim” fenomeninin buna neden …

WhatsApp’ın web sürümüne görüntülü ve sesli arama özelliği geliyor

WhatsApp’ın web sürümü yakında sesli ve görüntülü arama işlevine sahip olabilir. Şu anda, sesli veya görüntülü görüşme yapmak isteyen WhatsApp kullanıcıları mobil uygulamayı veya PC/Mac uygulamalarını kullanmak zorunda. WhatsApp geçen ay …

Laptop pil ömrü uzatma rehberi

Dizüstü bilgisayarlar mobil çalışma ve eğlence için harika araçlar olsa da, pil ömrü her zaman bir endişe kaynağı olabilir. İster iş seyahatinde olun, ister kafede çalışıyor olun, laptop pilinizin size gün boyunca eşlik etmesini istersiniz. Bu …

Beynimizin öğrenme mekanizmasında çığır açan yeni keşif

Beynimizin, öğrenme sırasında yalnızca bir değil, birçok farklı strateji uyguladığı ortaya çıktı. Yeni araştırmalar, bu dinamik yapının hem ruh sağlığında hem de yapay zeka sistemlerinde devrim niteliğinde etkiler yaratabileceğini gösteriyor.

Ucuz olsun diye yapmadıkları kalmadı: Hintli iPhone geliyor

Apple, üretim stratejisinde köklü bir değişikliğe hazırlanıyor. Şirket, 2026 yılı sonuna kadar ABD pazarına sunulacak tüm iPhone modellerinin üretimini Çin’den Hindistan’a kaydırmayı planlıyor.

Mars’taki tuhaflık çözülmek üzere: Manyetik kanıtlar ortaya çıktı

Mars’ın günümüzde manyetik alanı yok ve bu durum, gezegenin atmosferinin zamanla yok olmasının başlıca nedeni olarak gösteriliyor. Ancak bilim insanları, Mars’ın geçmişte bir manyetik alana sahip olduğunu gösteren güçlü kanıtlar bulmuş durumda. Fakat bu alanın yalnızca güney yarımküreyi kapsadığı düşüncesi, araştırmacıları yıllardır meşgul ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir