Enerjide Türkiye farkı! Dünyada negatif bölgede, bize zam yağmuru!

Enerji Zamlarıyla Vatandaşın Yükü Artıyor

Ekonomik krizin etkilerini sırtlayan vatandaşlar, enerji zamlarıyla gitgide zor duruma düşüyor.

Son bir hafta içerisinde elektrik fiyatlarına %25’e varan bir zam yapılırken, hemen ardından doğalgaz fiyatları da yükseltildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), konutlardaki elektrik fiyatlarına 5 Nisan 2025’ten itibaren %25 zam yapıldığını duyurdu.

Bununla birlikte, BOTAŞ’ın belirlediği Nisan ayı doğalgaz toptan satış fiyatları da endüstriyel tüketiciler için %20, elektrik üretim santralleri için ise %24,2 oranında artış gösterdi. Bu yeni tarifeler de 5 Nisan 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Resmi Gazete’de de yayımlanan bu zamlar, hem vatandaşların hem de muhalefetin sert tepkisine neden oldu.

Türkiye’de vatandaşlar artan zamlarla mücadele ederken, dünya genelinde enerji enflasyonunda olumsuz bir trend gözleniyor.

Sözcü’den Tolga Uğur‘un derlediği habere göre, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) üye 38 ülkeden 13’ünde enerji enflasyonu yıllık bazda negatif seyrediyor.

Yeniden Zamlar mı Yolda?

OECD’de enerji enflasyonu şubatta %3,6’ya gerilerken, Türkiye’de bu rakam %40,2’ye yükseldi. Bu durum, Türkiye’nin enerji fiyatlarındaki artışıyla, OECD ülkeleri arasında Kosta Rika, Estonya, Kolombiya gibi gelişmekte olan ülkeleri 11’e katladığını gösteriyor.

Şili’de %16,9, İspanya’da ise %9 seviyesindeki enerji enflasyonuyla Türkiye’nin ardından gelen ülkeler arasında yer alıyor.

Sözcü’nün elde ettiği bilgilere göre, bu ay elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan zamların devamı gelebilir.

Vatandaşların ve şirketlerin doğalgaz faturaları da artmaya devam ediyor. Bu durum, milyonlarca insanın için evini ısıtmayı lüks hale getiriyor. Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre, Türkiye’de her beş haneden biri (yüzde 19,5) evini yeterince ısıtamıyor. Bu oran, AB ortalamasının %10,6’sının oldukça üzerinde. Ayrıca, Türkiye’de evini ısıtamayanların oranı, Doğu Avrupa ülkeleri olan Romanya ve Sırbistan’ın da üzerinde bir seviyede bulunuyor.

Related Posts

Bodrum’da site aidatları tavan yaptı: Aylık 120 bin lira ödüyorlar!

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Bodrum Temsilcisi Sevil Ece Gümüş Kapar, Muğla’nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum’da sitelerdeki aidat fiyatlarının 500 liradan başlayıp, 120 bin liraya kadar çıktığını söyledi. Kapar, “Bunların içerisinde havuz, özel plaj, güvenlik, spa merkezleri, kişiye özel bahçıvan, teknik servis, akıllı ev sistemleriyle entegre edilmiş bir aidat düzeni var”

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 118 bin megavatı aştı

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü mart sonu itibarıyla 118 bin 185 megavatı aştı.

Borsa İstanbul’da hareketli haftanın yıldızları ve kaybedenleri belli oldu

BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 1,24 primle kapatırken, Borusan Yatırım, Tofaş ve Galatasaray hisseleri en çok kazandıranlar arasında yer aldı. Öte yandan Grainturk Holding, yatırımcısına en fazla kaybettiren hisse oldu.

6 küp Grönland buzu 100 dolar

Trump ile dünya gündemine gelen Grönland, dünyaya buz pazarlamaya başladı. Lisans alan 6 şirket Dubai gibi şehirlerde bulunan lüks mekanlara 6 küp Grönland buzunu 100 dolara satıyor. Bu buzla servis edilen bir kadeh viski ise 218 dolara mal oluyor.

İmamoğlu soruşturması Merkez’e pahalıya patladı: Rezervler 5 haftadır aralıksız geriliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 18 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 931 milyon dolar azalışla 146 milyar 557 milyon dolara geriledi.

PPK toplantı özeti yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti’nde, “Tarife artışlarının enflasyon üzerindeki beklenen etkileri ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmekle birlikte, ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde enflasyon beklentileri bir miktar artmıştır. Bu çerçevede küresel enflasyondaki düşüşün yavaşlayacağı ve merkez bankalarının indirim süreçlerinde temkinli yaklaşımlarını sürdürecekleri beklenmektedir.” denildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir