Avrupa’da elektrik krizine neden olan “atmosferik titreşim” nedir?

Avrupa’daki Elektrik Krizine Yol Açan Atmosferik Titreşim Nedir?

Avrupa‘da meydana gelen büyük elektrik kesintisi, elektrik hatlarını etkileyen nadir bir olay olan “atmosferik titreşim” fenomeninin sebep olabileceği belirtiliyor. Kesinti pazartesi günü İspanya ve Portekiz’de yaşanmış ve tüm ulusal şebeke 12:30’da kesilmişti. Şu anda şebekeye elektrik verilmeye başlanmış durumda ancak atmosferik titreşim hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Atmosferik Titreşim Nedir?

Portekizli enerji şirketi REN, aşırı sıcaklık değişimlerinin çok yüksek gerilim hatlarında anormal salınımlara yol açabileceğini öne sürdü. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez da kesintinin arkasında güçlü bir salınım olduğunu belirtti.

AccuWeather meteoroloğu Dan DePodwin, atmosferik titreşimin nadir olduğunu ancak sıcaklıktaki ani değişikliklerin bu fenomeni tetikleyebileceğini söyledi. İletim hatlarındaki bu değişimler, elektrik sistemlerinde senkronizasyonu bozabiliyor ve Avrupa şebekesinde kademeli arızalara neden olabiliyor.

Uzmanlar Ne Diyor?

Uzmanlar, frekans sapmalarının jeneratörlerin devreden çıkmasına ve ağ genelinde yayılmasına neden olabileceğini belirtiyor. Bu nedenle atmosferik değişimler, elektrik sistemlerinde ciddi sorunlara yol açabilir.

Atmosferik Titreşim İkna Edici mi?

Atmosferik titreşim iddiası henüz net değil ve uzmanlar bu konuda şüpheli. Ayrıca yazılımsal arızalar veya beklenmedik ekipman arızaları gibi diğer teknik sorunlar da kesintinin nedenleri arasında değerlendiriliyor.

Related Posts

WhatsApp’ın web sürümüne görüntülü ve sesli arama özelliği geliyor

WhatsApp’ın web sürümü yakında sesli ve görüntülü arama işlevine sahip olabilir. Şu anda, sesli veya görüntülü görüşme yapmak isteyen WhatsApp kullanıcıları mobil uygulamayı veya PC/Mac uygulamalarını kullanmak zorunda. WhatsApp geçen ay …

Laptop pil ömrü uzatma rehberi

Dizüstü bilgisayarlar mobil çalışma ve eğlence için harika araçlar olsa da, pil ömrü her zaman bir endişe kaynağı olabilir. İster iş seyahatinde olun, ister kafede çalışıyor olun, laptop pilinizin size gün boyunca eşlik etmesini istersiniz. Bu …

Beynimizin öğrenme mekanizmasında çığır açan yeni keşif

Beynimizin, öğrenme sırasında yalnızca bir değil, birçok farklı strateji uyguladığı ortaya çıktı. Yeni araştırmalar, bu dinamik yapının hem ruh sağlığında hem de yapay zeka sistemlerinde devrim niteliğinde etkiler yaratabileceğini gösteriyor.

Ucuz olsun diye yapmadıkları kalmadı: Hintli iPhone geliyor

Apple, üretim stratejisinde köklü bir değişikliğe hazırlanıyor. Şirket, 2026 yılı sonuna kadar ABD pazarına sunulacak tüm iPhone modellerinin üretimini Çin’den Hindistan’a kaydırmayı planlıyor.

Mars’taki tuhaflık çözülmek üzere: Manyetik kanıtlar ortaya çıktı

Mars’ın günümüzde manyetik alanı yok ve bu durum, gezegenin atmosferinin zamanla yok olmasının başlıca nedeni olarak gösteriliyor. Ancak bilim insanları, Mars’ın geçmişte bir manyetik alana sahip olduğunu gösteren güçlü kanıtlar bulmuş durumda. Fakat bu alanın yalnızca güney yarımküreyi kapsadığı düşüncesi, araştırmacıları yıllardır meşgul ediyor.

113 milyon yıllık ‘cehennem karıncası’ ortaya çıktı

Brezilya’nın kuzeydoğusunda bulunan fosilleşmiş bir karınca, şimdiye kadar keşfedilmiş en eski karınca fosili olabilir. Bilim insanları, Kretase dönemine ait 113 milyon yıllık bu fosilin, “cehennem karıncası” olarak bilinen soyu tükenmiş bir alt aileye ait olduğunu açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir