Trump dünyayı krize soktu! Almanya’dan resesyon açıklaması

Donald Trump’ın Açıkladığı Tarifeler Küresel Ekonomiyi Tehlikeye Sokuyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da duyurduğu “karşılıklı tarifeler” dünya ekonomisini derinden sallamaya devam ediyor.

Tarifelerin ardından küresel piyasalarda büyük çalkantılar yaşanırken, ilk hedef Çin’e %104’lük vergi uygulanması ve Çin’den gelen karşı hamleler gerilimi artırıyor.

Artan ticaret savaşlarıyla dünya büyük bir belirsizliğe sürüklenirken, büyük ülkelerin ekonomileri de risk altında bulunuyor.

ABD’nin korumacı politikalarının etkilerinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olan Almanya, ekonomik anlamda ciddi risklerle karşı karşıya.

Almanya Maliye Bakanı Jörg Kukies’e göre, Alman ekonomisi resesyon riskiyle karşı karşıya.

Kukies, Deutschlandfunk radyosuna yaptığı açıklamada, “Mümkün olan bir ticaret savaşı resesyon riskini artırıyor. Bundan şüphemiz yok,” ifadelerini kullandı.

İki yıl üst üste ekonomik durgunluk yaşayan Almanya’nın ekonomisi büyük oranda ihracata dayalı ve 2025’te küçük bir toparlanma beklerken, yaşananlar Almanya’yı endişelendiriyor.

Büyüme Beklentileri Düştü

Reuters’a göre, Alman ekonomi enstitüleri 2025 yılı için büyüme beklentisini %0,1’e çekti. Ancak bu tahmin, henüz ABD’nin açıkladığı son gümrük vergilerini içermiyor. Trump’ın tarifeleri de hesaba katıldığında, Almanya’nın 2025 büyüme beklentilerinin daha da düşeceği öngörülüyor.

Eğer bu tahmin doğru çıkarsa, Almanya tarihinde ilk kez üç yıl art arda resesyon yaşayacak.

Geçen Eylül ayında Alman ekonomi enstitüleri, Almanya’nın 2025 beklentisini %0,8 büyüme olarak açıklamıştı. Almanya, üst üste iki yıl büyümeyen tek G7 ekonomisi konumunda ve ABD’nin tarifeleri üçüncü resesyonu getirebilir.

Ekonomi enstitülerinin tahminleri yarın resmî olarak yayımlanacak. Alman Ekonomi Bakanlığı da bu tahminlerden faydalanarak kendi öngörülerini oluşturacak.

Alman Maliye Bakanı Kukies, vergi ve karşı vergi döngüsünün beklenenden hızlı bir şekilde büyüdüğünü ve “bizim açımızdan üzücü” olduğunu belirtti.

“Almanya Müzakere Yoluyla Çözüm Arıyor”

Gümrük vergilerinin taraflara zarar verdiğini ifade eden Kukies, Alman hükümetinin müzakere yoluyla çözüm bulmaya çalıştığını ve Avrupa Birliği’nin alacağı kararlara destek verdiklerini söyledi.

Sosyal Demokrat Partili bakan, ticaret krizinin yarattığı resesyon tehlikesinin Almanya’da kurulması beklenen yeni hükümete etki ettiğini aktardı.

Bu durumun kendilerinde “harekete geçme baskısı oluşturduğunu” belirten Kukies, Almanya’nın acilen güçlü bir hükümete ve büyümeyi teşvik eden politikalara ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Related Posts

Almanya Merkez Bankası’ndan korkutan küresel ekonomi senaryosu

Almanya Merkez Bankası Başkanı Joachim Nagel, Orta Doğu’daki olası uzun süreli bir savaşın petrol fiyatlarını ciddi şekilde yükseltebileceğini belirterek, ekonomik görünümde köklü değişiklikler yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Ekonomik zorluklar nedeniyle düşük maliyetli hava yolu şirketi faaliyetlerini durduruyor

Avustralya merkezli Qantas Havayolları’nın iştiraklerinden biri olan Singapur merkezli düşük maliyetli hava yolu şirketi Jetstar Asia, operasyonlarını durdurma kararı aldı. Şirketten yapılan açıklamada, 31 Aralık 2025 tarihi itibarıyla tüm uçuşların …

ABD Başkanı Trump’ın 2024 geliri 600 milyon doları aştı

ABD Başkanı Trump’ın 2024 geliri 600 milyon doları aştı

Avrupa’da gaz fiyatları yükseldi

Avrupa’da doğal gaz fiyatları İsrail’in İran’a saldırısının ardından güne yüzde 4 yükselişle başlarken, son 5 haftanın en büyük artışı görüldü.

Petrol fiyatlarıyla birlikte enflasyonda da artış bekleniyor: Savaş ekonomiyi vuracak

İsrail ile İran arasındaki gerilim ekonomiyi de olumsuz etkileyecek. İsrail’in saldırılarının ardından artan petrol fiyatları, enflasyon ve cari açık üzerinde olumsuz etki yapacak.

Japon çelik devi ile ABD hükümeti yine anlaşamadı

Japon çelik devi Nippon Steel, ABD merkezli U.S. Steel’in satın alınması sürecinde, ABD yönetiminden “yönetim özgürlüğü” talep etti. Reuters haber ajansına göre, şirket yetkilileri, bu özgürlük olmadan anlaşmanın sağlanmasının zor olduğunu vurguladı …