Doğduğunuz ay kilonuzu etkiliyor olabilir

Soğuk Mevsimlerde Doğanlar Daha Düşük Vücut Kitle İndeksine Sahip Olabilir

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, soğuk aylarda doğanların sıcak mevsimlerde doğanlara göre daha düşük vücut kitle indeksine ve iç organları etrafındaki yağ miktarına sahip olduğu ortaya çıktı.

Independent Türkçe’nin aktardığı Nature Metabolism dergisinde yayınlanan bu araştırma, hava koşullarının bir bireyin yaşamı boyunca fizyolojisini nasıl etkilediğine dair potansiyel bir rolü vurguluyor.

Obezitenin dünya genelinde önde gelen ölüm nedenlerinden biri haline gelmesinin ardından uzmanlar, geçtiğimiz yıl 1 milyardan fazla insanın yüksek vücut yağı seviyelerine sahip olduğunu uyarısında bulunmuştu.

Temel faktörler olan egzersiz ve beslenmenin yanı sıra, vücuttaki yağ oranını etkileyen soğuk ve sıcak hava koşullarının da önemli bir rol oynadığı anlaşılıyor.

Özellikle soğuk ortamlarda ve yeni doğan bebeklerde vücudun çekirdek sıcaklığını korumasına yardımcı olan özel bir yağ türü olan kahverengi adipoz doku, büyük önem taşıyor.

Aksine, beyaz yağ dokusu vücudun enerji deposu ve hormon salgılayan bir organ görevi görüyor.

Vücut, sıcaklık düştüğünde daha az yağ depoluyor, bu da doğal olarak daha sıcak hava koşullarına kıyasla daha düşük beyaz yağ dokusu anlamına geliyor.

Tohoku Üniversitesi’nden Takeshi Yoneshiro liderliğindeki bir araştırma ekibi, kahverengi adipoz doku aktivitesini etkileyen faktörlerin tam olarak anlaşılamadığını belirtiyor.

Araştırmada, soğuk veya sıcak hava koşullarına maruz kalan 683 sağlıklı erkek ve kadında kahverengi adipoz doku yoğunluğu, aktivitesi ve ısı üretimi analiz edildi.

Çalışmaya katılanların yaşları 3 ile 78 arasında değişirken, soğuk mevsimde gebe kalınan kişilerin kahverengi yağ doku aktivitesinin daha yüksek olduğu bulundu.

Bu durum, yetişkinlikte daha yüksek enerji harcaması, daha fazla ısı üretimi, daha az visseral yağ birikimi ve daha düşük vücut kitle indeksi ile ilişkilendirildi.

Araştırmacılar, anneleri soğuk mevsimlerde gebe kalan bireylerin daha yüksek kahverengi yağ doku aktivitesi sergilediğini belirterek adaptif termojenezin önemine vurgu yapıyor.

Araştırma, kahverengi yağ doku aktivitesinin, gebeliğin öncesinde ve sırasındaki sıcaklık değişimlerinden ve düşük ortam sıcaklıklarından etkilendiği sonucuna varıyor.

Araştırmacılar, bu bağlantının ardındaki mekanizmaları anlamak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini ve beslenme ile diğer çevresel faktörlerin bu ilişkiyi nasıl etkilediğini belirlemeyi umuyorlar.

Related Posts

6 bin yıllık icadın kökeni bilinenden başka çıktı

Tekerleğin icadı, insanlık tarihinin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Ancak yeni bir teoriye göre, bu devrimsel buluşun kökeni, beklenmedik bir yerde ve oldukça pratik bir nedenle ortaya çıkmış olabilir: Bakır madenciliği.

21. yüzyılın en tehlikeli paraziti olarak görülüyor: Sürekli gözümüzün önünde!

Fiziksel parazitlerin yerini dijital “parazitler” aldı: Akıllı telefonlar, evrimsel biyologlar tarafından Australasian Journal of Philosophy’de yayımlanan çalışmada tıpkı bit ve pire gibi, bize hiçbir karşılık vermeden dikkatimizi ve zamanımızı sömüren araçlar olarak tanımlandı.

Avrupa Su Sporları Atlama Şampiyonası’nda kazananlar belli oldu

Antalya’da düzenlenen Avrupa Su Sporları Atlama Şampiyonası tamamlandı. Kadınlar senkronize 10 metre platform finalinde İspanya birinci, Ukrayna ikinci, Almanya ise üçüncü oldu.

Intel yeni ekran kartlarını duyurdu

Intel yapay zeka odaklı yeni ekran kartlarını tanıttı. Özel olarak geliştirilen Arc Pro B60 ile Arc Pro B50 ekran kartlarının fiyatları da belli oldu.

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.

Apple Watch satışları her yıl düşüyor

Apple’ın uzun yıllar başarılı satışlarla andığı Apple Watch’lar artık eskisi kadar satmıyor.