Anayasa Mahkemesi, Yükseköğretim Kanunu’nun öğrencilere uzaklaştırma ve okuldan atma cezalarını öngören 54’üncü unsurunu iptal etti. Yüksek Mahkeme, unsurda, “öğrencilik onur ve onuruna muhalif hakaret eden”, “boykot, işgal ve engelleme üzere hareketlere katılan”, “anarşik, ideolojik olaylara katılan” üzere sözlerin açık olmadığını kaydetti ve yasama yetkisinin devredilemezliğine muhalif olduğuna vurgu yaptı.
Anayasa Mahkemesi, Gaziantep Bölge Yönetim Mahkemesi’nin başvurusu üzerine Yükseköğretim Kanunu’nun 54. unsurunun a bendini iptal etti.
İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı müracaat kararında özetle; itiraz konusu kuralda disiplin cezasını gerektiren aksiyonların soyut biçimde söz edildiğini, hangi aksiyona hangi disiplin cezasının uygulanacağının açık olmadığını belirterek, kurulan Anayasa’ya alışılmamış olduğunu savundu.
Ayrıca öğrencilerin disiplin kabahat ve cezalarına ait konuların kanunla düzenlenmesi gerektiği, bu hususlara ait düzenleme yapma yetkisinin itiraz konusu kuralla yönetime bırakılmış olmasının yasallık unsuruyla bağdaşmadığı vurgulandı.
İdare Mahkemesi’nin iptalini istediği 54. Madde’nin a bendi şöyle:
“Yükseköğretim kurumları içinde yahut dışında yükseköğretim öğrenciliği sıfatına onur ve onuruna karşıt harekette bulunan, öğrenme ve öğretme hürriyetini, direkt doğruya yahut dolaylı olarak kısıtlayan, kurumların sükûn huzur ve çalışma sistemini bozan, boykot, işgal ve engelleme üzere hareketlere katılan, bunları teşvik ve tahrik eden, yükseköğretim mensuplarının gurur ve haysiyetine yahut şahıslarına tecavüz eden yahut hürmet dışı davranışlarda bulunan ve anarşik yahut ideolojik olaylara katılan yahut bu olayları tahrik ve teşvik eden öğrencilere; aksiyon diğer bir kabahati oluştursa bile ayrıyeten uyarma, kınama, bir haftadan bir aya kadar yahut bir yahut iki yarıyıl için kurumdan uzaklaştırma yahut yükseköğretim kurumundan çıkarma cezaları verilir. ”
“İDAREYE VERİLEN YETKİNİN ÇERÇEVESİ ÇİZİLMEMİŞ”
Anayasa Mahkemesi, yaptığı incelemede şu tespit ve değerlendirmelerde bulundu:
İlgililerin hangi somut fiil ve olguya hangi hukukî yaptırımın yahut sonucun uygulanacağını muhakkak bir açıklık ve katiyen öngörebilmelerine yasal çerçevede imkan tanıyacak formda belliliğe sahip olmayan düzenlemelerle yönetime verilen yetkinin çerçevesinin çizildiği söylenemez.
Bu prestijle kural bellilik ve yasama yetkisinin devredilemezliği prensipleriyle bağdaşmamaktadır. Açıklanan nedenlerle kural, Anayasa’nın 2. ve 7. unsurlarına karşıttır. İptali gerekir.
HÜKÜM: UNSURUN İPTALİNE
Anayasa Mahkemesi sonuçta kurduğu külümde Yükseköğretim Kanunu 54. hususunun a bendinin Anayasa’ya muhalif olduğuna ve iptaline karar verdi.